Hvordan bør jeg oppbevare bunadsølv?

Bunadsølv i ulike oppbevaringsbokser.

Det kan være nyttig å ha tenkt litt på hvordan du oppbevarer bunadsølvet ditt. 

Det er greit å ha søljene og det andre bunadsølvet samlet på ett sted så du finner det, og det er greit om det blir oppbevart slik at du trenger å pusse det så sjelden som mulig. Eller hva? 

Tidligere tiders behov for oppbevaring

Fra gammelt av hadde bunadsølvet flere funksjoner. Ikke bare var det brukt for å direkte holde klærne på plass, men det var også av en betydelig symbolsk og økonomisk betydning for bæreren av sølvet. I en tid hvor befolkningen i Norge var spredt på øde gårder med milevis av avstand fra hverandre, i et land uten et spesielt godt utbredt bank- og politivesen, kunne bunadsølvet fungere som en slags valuta: Hadde du et godt avlingsår på gården kunne du bytte til deg sølv med det overflødige kornet, og lik sikre deg mot et fremtidig uår – da kunne du jo bare bytte til deg matvarer mot sølvet igjen. Og klart; det medførte jo en viss status å ha masse sølv – da viste du jo at det gikk bra med gården. Bunadsølvet var dessuten lett å samle sammen dersom du måtte skyndte deg vekk – i tilfelle brann, røveri eller at du av andre årsaker måtte skyndte deg vekk fra gården. På dagtid var jo sølvet allerede festet på klærne, og nattestid var søljene relativt lette å samle sammen og få med seg. Søljene hadde altså en ganske stor betydning både på det daglige, praktiske planet, og ikke så rent lite på det symbolske planet: Man kan faktisk finne symbolikk fra kristendom, fra norrøn mytologi og helt tilbake til de tidligere naturreligionene! Les mer her om du er interessert i symbolikken i søljene.

I dagens Norge er nok ikke bunadsølvets oppbevaringsbehov helt det samme som før, men vi vil jo fremdeles passe på at sølvet holder seg så pent som mulig! 

Det finnes mange løsninger!

I dag finnes det flere ulike løsninger for oppbevaring av bunadsølv, og det kan være vanskelig å vite hvilken løsning som fungerer best for deg. Det som er det viktigste er egentlig at det kommer minst mulig frisk luft i sirkulasjon rundt bunadsølvet. Her er de aller mest vanlige formene for oppbevaring av bunadsølv:

  • vanlige plastposer fra dagligvarebutikken/plastposer med lynlås
  • søljeposer
  • oppbevaringsetuier med søljeposer inni og plass til stølebelte
  • dekorative porselens-skrin med motiver fra mange bunader
  • større smykkeskrin beregnet på bunadsølv

Men hva er så den beste måten å oppbevare bunadsølv?

Alle disse alternativene samler sølvet på ett sted, slik at du vet hvor du har alt sammen (eventuelt; du finner ikke noe av det). Bortsett fra det som er sydd fast på bunaden, da.

Så da er spørsmålet hva som er best for å unngå bunadsølv-pusse-behov i størst mulig grad.

Plastpose 

Plastpose fungerer fint så lenge det ikke går hull på den. Og så lenge du ikke bunter den sammen med strikk rundt. Merkelig nok er det noe i strikken som går rett igjennom plasten, og setter noen fantastisk svarte merker på søljene som nesten er umulig å bli kvitt. Jeg vet det, for jeg har prøvd.. Men plastpose uten strikk, for eksempel plastpose med lynlås, vil kunne fungere helt fint. Dette er det billigste alternativet – og det er jo relativt lett å få tak i også. Problemet er jo at disse posene ikke er laget direkte for bunadsølv-oppbevaring, og det er jo lett for at nålene i sølvet stikker hull på posen. Ikke at dette ødelegger sølvet, men du vil nok merke at det må pusses oftere enn ved andre oppbevaringsalternativer. 

Søljepose

Søljepose er veldig fint. Og det gjør ikke noe om man legger flere ting i samme pose. Man går jo ikke og rister på det allikevel, så nevneverdig med riper blir det ikke på søljene og det andre bunadsølvet av det. Søljeposer er mer holdbare enn plastposer og vil minske pussebehovet av sølvet. Vår søljepose er 12,5 x 16 cm.

Skrin

Har man mer bunadsølv enn at det blir plass i en slik pose er det nok bedre med et skrin. Porselensskrinene er flotte og dekorative. De kan fint stå fremme til pynt, dekorert som de er med bunadmønster. Og i et slikt skrin vil det jo bli mindre riper enn det som kan oppstå ved å legge sølvet i poser. De største modellene har også et inner-skrin i tre lufttette etasjer!

 

Oppbevaringsskrin i rosemalt tre:

Se alle oppbevaringsskrin her

Oppbevaringsetui

Skal du ta med deg bunadsølvet når du skal bruke bunaden i bryllup, barnedåp, konfirmasjon eller noe annet, er det veldig greit med oppbevaringsetuiet. I det er det også plass til stølebelte (sølvbelte) og veske med veskelås. Når du skal ut på farten med bunaden er det også greit å ha en bunadpose til selve bunaden – den skal jo tas vare på, den også!

Men hva med sølvet som sitter fast på bunaden?

Bunadsølvet som er sydd fast på bunaden kan du forsøke å pakke inn i glad-pack, altså plastfolie. Det hjelper i det minste litt. Noe mer er det vanskelig å gjøre, men heldigvis pleier ikke dette å gjelde veldig mye sølv, så pussejobben er i det minste ikke så stor!