Askøybunad dame (78) Askøybunad herre (52) Aust-Agderbunad (Åmli) dame (203) Aust-Agderbunad (Åmli) herre (75) Austevollbunad dame (88) Austevollbunad herre (54) Bardu Målselvbunad dame (80) Bardu Målselvbunad herre (45) Beltestakk (449) Bergensbunad dame (117) Bømlo / Stord / Fitjar damebunad (204) Bømlo / Stord / Fitjar herrebunad (68) Dovrebunad dame (144) Fanabunad dame (94) Fanabunad herre (74) Follobunad dame (128) Fusabunad dame (93) Fusabunad herre (57) Grafferbunad dame (206) Gudbrandsdalsbunad dame (224) Gudbrandsdalsbunad herre (74) Hallingdalbunad dame (200) Hallingdalbunad herre (87) Hardangerbunad dame (160) Hardangerbunad herre (64) Hedmarkbunad dame (166) Hitrabunad dame (56) Kvinnherad damebunad (154) Kvinnherad herrebunad (55) Landingsdrakta (77) Lofotenbunad dame (69) Lundebybunad dame (272) Løkendrakt dame (67) Meldalsbunad dame (70) Namdalsbunad dame (65) Nedre Buskerudbunad dame (67) Nord-Trønderbunad dame (72) Nordfjordbunad dame (157) Nordfjordbunad herre (67) Nordhordlandsbunad dame (190) Nordhordlandsbunad herre (65) Nordlandsbunad dame (152) Nordlandsbunad herre (63) Nordmørsbunad dame (73) Nordmørsbunad herre (45) Numedalsbunad dame Flesbergdrakt (65) Numedalsbunad dame Skjælingskleda (107) Numedalsbunad herre gråtrøye (57) Numedalsbunad herre rundtrøye (63) Osbunad dame (149) Osbunad herre (54) Ringeriksbunad dame (150) Rogalandsbunad dame (226) Rogalandsbunad herre (87) Romeriksbunad dame (164) Romeriksbunad herre (68) Romsdalsbunad dame (74) Romsdalsbunad herre (57) Rondastakken (119) Samnangerbunad dame (85) Samnangerbunad herre (52) Sigdal / Eggedal / Krødsherad herrebunad (79) Sigdal og Eggedalsbunad dame (108) Skjælestakk fra Tinn (125) Sognebunad dame (112) Sognebunad herre (65) Sotrabunad dame (101) Sotrabunad herre (63) Sunnfjordbunad dame (116) Sunnfjordbunad herre (61) Sunnmørsbunad dame (111) Sunnmørsbunad herre (68) Tinnbunaden dame (147) Tromsbunad dame (62) Tromsbunad herre (49) Trøndelag / Orkdal damebunad (107) Tysnesbunad dame (86) Valdresbunad dame (158) Valdresbunad herre (73) Vest-Agderbunad dame (172) Vest-Agderbunad herre (101) Vest-Opplandbunad dame (58) Vest-Telemarkbunad dame (369) Vest-Telemarkbunad herre (115) Vestfoldbunad dame (170) Vestfoldbunad herre (102) Voss brudebunad (77) Voss jentebunad (64) Voss konebunad (96) Voss vinterbunad (74) Vossbunad herre (58) Øst-Telemarkbunad dame (392) Øst-Telemarkbunad herre (124) Østerdalsbunad dame (34) Østerdalsbunad herre (62) Østfoldbunad dame (90) Østfoldbunad herre (47)
Dine valg:

Bunadsølv er mer enn bare et tilbehør

Hvilket bunadsølv skal du velge? Hva er riktig? Bunad er ikke, og har aldri vært, noen uniform slik noen ser ut til å mene. Men alle bunader har noen særpreg, noen trekk som skiller de fra alle andre. Og hvis man visker ut særpregene; hva står man igjen med da?

Dette er vanskelig, især for alle som kjøper bunad for første gang. Men vi hos Gullsmed Sando har drevet med bunadsølv midt i «bunadland» helt siden dette var en levende del av alle menneskers hverdag. Så kunnskap som har gått tapt andre steder, har vi beholdt her hele tiden. Ikke bare det; allerede fra 60- og 70-tallet reiste 3-generasjonsgullsmed Kolbjørn rundt og holdt foredrag, snakket med gamle mennesker og gamle sølvsmeder og fikk samlet inn enda mer informasjon før det var for sent. Dette har han fått H.M Kongens Fortjenestemedalje for, en utmerkelse vi mener er vel fortjent, og veldig, veldig stas! Les mer om utdelingen av Kongens fortjenestemedalje til Kolbjørn Sando her.

Så vi vet ikke bare hvilket bunadsølv som kan passe til din bunad. Vi vet også hvorfor! Dette ville vi gjerne gjøre lettere tilgjengelig, og det var derfor vi lagde Norges første nettbutikk for bunadsølv allerede tidlig på 2000-tallet. Der laget vi en butikk som sorterte bunadsølv etter hvilken bunad man hadde valgt (Det var på den tiden ikke helt enkelt, for vanlige standard nettbutikker greide ikke å håndtere alle krysskoblinger og eventualiteter. Det var vel derfor vi var først.).

Men i vår nettbutikk kan du altså begynne med å velge hvilken bunad du skal kjøpe bunadsølv til; og alt du får opp da, kan du velge fritt etter egen smak i trygg forvissning om at alt passer til din bunad.

Skulle det være en festdrakt du har, står du jo mye friere; da er det ikke noen gamle tradisjoner eller andre «grenser» å hensynta. Så da kan du filtrere etter hvilken kategori bunadsølv du skal ha; hekter og spenner, skålsøljer, knapper, mansjettknapper og så videre. Fritt valg.

Bunadsølvet er historie, røtter og tilhørighet

Bunadsølv er ikke bare dyrt tilbehør til et allerede alt for dyrt antrekk. Bunadsølv er mye mer enn det du ser; det er verdier som kan måles i penger, men enda mer er det det verdier som ikke kan måles i penger. Vi er så heldige å drive vår fysiske butikk i et område hvor mange har gamle søljer og annet bunadsølv som har gått i arv i generasjoner! Og vi kan ikke telle hvor mange ganger en stolt eier forteller oss at «dette bunadsølvet fikk jeg av Gome og Gofa» (Lokalt for bestemor og bestefar 😊) eller en onkel eller en annen som står dem nær. Og i de tilfellene hvor giveren har gått bort, har verdien på en måte bare økt.

For ikke å snakke om de tilfellene hvor eieren skjønner at sølja de fikk av «Gome og Gofa» slett ikke var ny da de fikk den; nei, den har sannsynlig vis bestemor fått av sin bestemor og kanskje enda flere ledd enn som så. Kanskje det var en forelsket tipp-tipp-tipp-oldefar som kjøpte den til sin trolovede, og så har sølja blitt i slekta siden det. Vi vet om mange slike klenodier, og det finnes de som kan dokumentere at bunadsølvet har vært i slekta i 100-200-300 år! Da snakker vi om røtter og ankerfeste i tilværelsen! Les mer om de varige verdiene bunadsølv har her.

Og så la vi ut en hel del informasjon om tradisjoner og symbolikk knyttet til søljer og annet bunadsølv. Det gleder oss at vi nå kan finne igjen dette hos andre store aktører som Bjørklund og Sylvsmidja, for da er de med på å dele kunnskapen om vår felles arv som det ellers er sparsomt med skriftlige kilder på (Sylvsmidja spurte til og med om lov til å kopiere. Takk for ryddig oppførsel, Borghild og Harald!). Symbolikken i bunadsølv har nok vært svært viktig; søljene har fungert som en form for lykkeamuletter! I tillegg til at de hadde den praktiske funksjonen at de holdt klærne sammen, viste status og rikdom -og var en måte å plassere overskuddet på. Bankvesenet var jo ikke særlig utbygget, må vi huske.

Så; hva om du ikke har råd til alt dette sølvet, da? Bare rolig; Det var ikke alle som hadde råd til søljer og annet bunadsølv av sølv før heller. Og slett ikke alt på en gang! Da kjøper man det man har råd til, og venter med resten. Og vi er helt sikre på at i dagens luksusnorge er mange i familie, slekt og venner svært glade for å få gavetips. Man kan fint ønske seg mer etter hvert.

En annen interessant ting: De som ikke hadde råd til sølv, brukte gjerne søljer, knapper og spenner av messing! Messingsøljene har i stor grad blitt kastet i årenes løp, og ikke blitt tatt vare på i samme grad som sølvet. Det er nok mye av grunnen til at vi nå går rundt og tror at alle hadde sølv!

Tinn? Nei, det var nok ikke i bruk i nevneverdig grad. Det er så mykt at det blir fort ødelagt. Det var nok messing som var løsningen for de mange «mindre bemidlede». Men oksydert, upusset sølv ser fort ut som tinn, og dette har nok ført til noen misforståelser. Mange er de som har kommet innom til oss, overbevist om at bunadsølvet deres bare er av tinn. Men «bare for sikkerhets skyld» har de spurt oss før de kastet det, og så har vi kunnet fortelle dem at bunadsølvet, knappene eller søljene deres faktisk er av sølv! Sånn sett har vi nok vært med på å redde mange søljer og knapper fra å gå i søpla. Vi vet da også om tilfeller hvor noen har gått i søpla og funnet igjen det de har kastet. Så har de kommet hit og fått bekreftet at det var lurt å ikke kaste.. Hihi, og puh!

En del gamle klenodier har vi også tatt vare på hos oss, og lagt det ut i et lite «mikromuseum». Dette er søljer og annet bunadsølv som har blitt levert inn for salg hos oss, og som vi ikke har hatt hjerte til å smelte om. Spesielt kom det jo inn en del under krigen, for da måtte man levere sølv for å få kjøpt sølv. Farfar tok vare på mye av det, for man smelter ikke om 100-200 år gamle søljer, gjør man vel? 😉 I hvert fall ikke når man lever og ånder for slikt!

Vil du vite mer om hvordan du bør oppbevare bunadsølvet for å slippe pussing i størst mulig grad? Eller hvordan du bør rense og pusse søljene dine når du først må gjøre det? Eller er du litt nysgjerrig på hva man la av symbolsk betydning i søljene og hva som var tradisjonen tidligere; da kan du finne mye av dette ved ta en titt under våre aktuelle saker. Der har vi en hel del artikler som kan være av interesse for de som vil vite mer.

Skulle du ha lyst til at vi skal komme og holde foredrag om bunadsølv for husflidslaget ditt, eller vennegjengen som sitter og syr og broderer, eller i den historiske foreningen du er med i? Ta kontakt, vi holder stadig slike foredrag 😊.

Velkommen til Gullsmed Sando – Din ekspert på bunadssølv