Stell og puss av bunadsølv

Bunad med bunadsølv og pusseutstyr.

Puss av bunadsølv kan være risikabelt, særlig om du ukritisk følger generelle råd som er gitt uten tanke for hvilken bunad du har og hvordan sølvet egentlig skal se ut. Bunadsølv som er sydd fast bør du sprette av hvis du må bruke noe annet enn pusseklut. Dette er for at du ikke skal ødelegge stoffet. Kan du klare deg med pusseklut, fjerner du bare pusseklut-lo med en klesbørste etterpå. Knapper kan du kjøpe et pussebrett til hos gullsmeden, eller lage selv med et stykke papp som du klipper en slisse i. Dette brettet trer du bak knappene, så unngår du pusseklut-lo på stoffet.

Hør Jørgen fortelle om hvordan du pusser bunadsølvet ditt

Men noe kan du trygt gjøre uansett: Vask bunadsølvet i zalovann med litt salmiakk oppi. Eventuelt legg det i Bio-Tex(!). I mange tilfeller vil et av disse tipsene være nok i seg selv, og du vil ikke ha behov for mer. Ser du at det trenges mer kan du følge ett av disse tipsene:

Oksydert (mørkt) sølv

Her bruker du kun pusseklut. Da blir det blankt på toppene, og fremdeles mørkt nedi mønsteret. Slik det skal være. Ikke bruk sølvdypp eller sølvkrem. Det kan ta det som er meningen skal være mørkt også.

Gammelforgylt (Mørk gullfarge)

Kan behandles som oksydert sølv, men behovet vil ikke være så ofte.

Lyst sølv

Den lettvinte måten er å dyppe det i sølv-rens, skylle under vann og tørke med et håndkle. Ferdig på 30 sekunder. Ulempen med denne metoden er at langtidseffekten er dårlig, og at sølvet blir litt matt grå-gult etter flere gangers gjentagelse hvis du bare bruker denne metoden.  Dette kan du bøte på med å bruke sølvklut eller sølvkrem. Dersom du bruker sølvkrem vil det være en fordel å bruke en neglebørste eller gammel tannbørste når du vasker vekk sølvkremen igjen. Da får du vekk sølvkremrestene fra kriker og kroker nedi mønsteret.

Forgylt sølv

Forgylt sølv må du være forsiktig med, sølvdypp kan tære kraftig på forgyllingen. Men det går jo an å forgylle på nytt igjen, da. Heldigvis.

Har du flere spørsmål?

Lurer du på noe som du ikke får svar på her, eller er det en bestemt sølje du ikke finner? Kontakt oss og spør! Vi svarer gjerne.