Valg av søljer til din bunad

Jente ved stabbursvegg i bunad med søljer.

På denne nettsiden har vi kategorisert søljer og tilbehør etter bunad for at du skal være trygg på at du velger kun blant det som hører hjemme på denne bunaden.

Det er selvsagt ingen regel for hvor mye sølv man må ha på en bunad, og en behøver heller ikke kjøpe alt en skal ha på en gang. En står i det hele tatt ganske fritt til å velge søljer blant disse som er nevnt her. For å gjøre det litt enklere å komme i gang for de som har ny bunad har vi foreslått noen «startpakker» med sølv til enkelte av bunadene.

Tilbehør til bunaden

Tilbehør som ørepynt, paraply, hårspenner etc. hørte ikke med opprinnelig, men mange synes det er fint å bruke allikevel. Tidligere var jo også ørepynt helt bortkastet, for ørene var dekket til av hår eller hodeplagg (skaut) og man så rett og slett ikke ørene. Nå er det litt annerledes, og mange synes det blir litt «tomt» med et hull i ørene uten noen ting i. Vi pleier da å anbefale en liten, diskret bunadørepynt. På den annen side – damekniv var ikke helt uvanlig. Den ble hovedsaklig brukt til å kutte skråtobakken som det var vanlig at kvinner brukte.

Farge på bunadsølv

For noen bunader kan man også velge fargen på sølvet, dette kan være enten oksydert (mørk sølvfarge) gammelforgylt (mørk forgylling), lyst/hvitt sølv eller forgylt. Det går også fint an å blande litt på mange av bunadene. Attpåtil kommer de forskjellige søljene i mange aktuelle varianter. Velg selv, alt er med på å gjøre nettopp din bunad.

Valget er ditt

Dersom du velger bunadsølv gjennom kategorier vil du få se alle varianter av samme kategori søljer enten de blir brukt til din bunad eller ikke.

Har du arvet en sølje og lurer på om du kan bruke den? Vårt svar er ja.

Selv om arvesølja ikke engang hører til bunaden, så hører den til deg. Og ettersom både bunaden og sølja forteller litt om deg, om røtter og herkomst, så synes vi du kan bruke den.

Velg ditt bunadsølv i butikken vår!