Valg av søljer til din bunad

Jente ved stabbursvegg i bunad med søljer.

På denne nettsiden har vi kategorisert søljer og tilbehør etter bunad for at du skal være trygg på at du velger kun blant det som hører hjemme på denne bunaden.

Det er selvsagt ingen regel for hvor mye sølv man må ha på en bunad, og en behøver heller ikke kjøpe alt en skal ha på en gang. En står i det hele tatt ganske fritt til å velge søljer blant disse som er nevnt her.

Farge på bunadsølv

For noen bunader kan man også velge fargen på sølvet, dette kan være enten oksydert (mørk sølvfarge) gammelforgylt (mørk forgylling), lyst/hvitt sølv eller forgylt. Det går også fint an å blande litt på mange av bunadene. Attpåtil kommer de forskjellige søljene i mange aktuelle varianter. Velg selv, alt er med på å gjøre nettopp din bunad.

Kanskje du føler deg ekstra vågal og ønsker litt mer spill i sølja? Vi har flere tofargede søljemodeller og søljer med fargesteiner å velge mellom!:

Valget er ditt

Dersom du velger bunadsølv gjennom kategorier vil du få se alle varianter av samme kategori søljer enten de blir brukt til din bunad eller ikke.

Har du arvet en sølje og lurer på om du kan bruke den? Vårt svar er ja.

Selv om arvesølja ikke engang hører til bunaden, så hører den til deg. Og ettersom både bunaden og sølja forteller litt om deg, om røtter og herkomst, så synes vi du kan bruke den.

Vi er her for å hjelpe!

Vi skjønner at det å velge ut bunadsølv ikke er en enkel prosess. Det kan føles som det finnes uendelig mange valg. Derfor har vi lagt opp nettbutikken vår slik at det skal være enklest mulig for deg som kunde å finne fram:

Du kan velge å bla gjennom de ulike bunadsølv-kategoriene, eller du kan først velge ut den aktuelle bunaden din og deretter det tilhørende sølvet. For å gjøre det litt enklere å komme i gang for de som har ny bunad har vi også foreslått noen startpakker med sølv til enkelte av bunadene.

Alt for at din handel skal bli så enkel og ryddig som mulig! Skulle du ønske konsultasjon, har vi en fagmestersertifisert gullsmed i vår butikk, som gjerne svarer på spørsmål du har. Da er det bare å kontakte oss!

Tilbehør til bunaden

Tilbehør som ørepynt, paraply, hårspenner etc. hørte ikke med opprinnelig, men mange synes det er fint å bruke allikevel. Tidligere var jo også ørepynt helt bortkastet, for ørene var dekket til av hår eller hodeplagg (skaut) og man så rett og slett ikke ørene. Nå er det litt annerledes, og mange synes det blir litt «tomt» med et hull i ørene uten noen ting i. Vi pleier da å anbefale en liten, diskret bunadørepynt. På den annen side – damekniv var ikke helt uvanlig. Den ble hovedsaklig brukt til å kutte skråtobakken som det var vanlig at kvinner brukte.

Velg ditt bunadsølv i butikken vår!