Søljer fra Sando er varer som varer. Bunadsølv av høy kvalitet til faste, lave priser. Velg hvilken bunad du vil ha bunadsølv til, så sorterer vi ut for deg slik at du kan velge trygt.  

Dine valg:

 

På denne siden har du mulighet til å bestille bunadsølv helt uavhengig av hvilken bunad sølvet er laget til. Og det kan jo være greit hvis du for eksempel har en festdrakt. Da står du nemlig helt fritt i valg av søljer. Så velg trygt; du kan gjerne velge ut fra en bestemt kategori; for eksempel skålsøljer, eller bolesøljer, og få se alle skålsøljene og bolesøljene vi har uansett hvilken bunad de er tiltenkt. Da får du et utvalg som er svimlende stort. Dersom du vil begrense utvalget til bare det som «hører til» en bestemt bunad, velger du først bunad, og deretter kategori. Da får du fremdeles et ganske stort utvalg, vanligvis. Du kan også se hvilke (andre) bunader sølja egentlig er tiltenkt; når du har valgt deg ut en bestemt sølje å se på. Ikke for det; bunad er ikke, og skal ikke være, noen uniform. Men så er det det, da, at alle bunader har sine særpreg, som skiller dem fra de andre. Og hvis du tar bort det ene særpreget etter det andre, hva står man da igjen med?

Og alle bunader som har dype historiske røtter har også fra gammelt av ganske romslige rammer. Så en kan som oftest boltre seg ganske mye i valg av søljer og annet bunadsølv, og allikevel holde seg innenfor rammene av det som var og er vanlig til den bunaden. Det er ingen grunn til å føle at en ikke får satt sitt personlige preg på bunaden.

Og akkurat det er jo litt viktig for mange av oss; vi vil gjerne at bunaden skal fortelle litt om meg, og min historie og mine røtter! Og siden vi er forskjellige alle sammen, kan vi også få bunader som er bittelitt forskjellig fra andres, selv om det egentlig er den samme bunaden.

Mange er også så heldige at de arver noe bunadsølv. Da er det jo flott å klare å finne andre søljer som passer sammen med det gamle. Eller kanskje det absolutt ikke skal passe sammen? Hvis man for eksempel har arvet bunadsølv som kommer fra et annet sted i landet og derfor hører til en annen bunad -så er jo allikevel det bunadsølvet med på å fortelle om din historie! Så da vil vi anbefale at du bruker den gamle sølja, sammen med det andre nye bunadsølvet – selv om det kanskje ikke matcher helt. Det liver i hvert fall opp, og det kan jo godt hende du kommer i prat med noen hyggelige, litt nysgjerrige mennesker med åpent sinn! Vi er forskjellige alle sammen, og der noen synes det er viktig at alt passer og har samme fargenyanse – der vil kanskje andre synes det er flott når noe skiller seg ut. Det beryktede bunadpolitiet har egentlig ikke myndighet til å ilegge bøter eller avsølje folk på stedet! Så velg selv, det er vide rammer å holde seg innenfor. Og alt er med på å skape din bunad med dine søljer som forteller din historie.

Og når du først skal bruke penger på en bunad med alt som hører til av søljer og annet: Husk at dette blir ikke så fort utslitt, og det behøver heller ikke oppgraderes og oppdateres ofte, slik mobiltelefoner og slikt gjør. Faktisk, når du har byttet mobiltelefon mange, mange ganger, så kan bunaden din fremdeles brukes. Og når du ikke lenger kan bruke den, kan noen andre arve den! Dette kan faktisk gå i flere slektsledd. Og de som kommer etter deg får se hvor god kvalitet du valgte da du kjøpte det og vil kanskje berømme deg for nettopp det!

Du starter faktisk en tradisjon! Og du skulle bare vite hvor mange vi snakker med som er utrolig glad i sitt gamle bunadsølv, spesielt fordi de har arvet det fra en de er eller var glad i! Mange, mange er de som kommer med søljene sine for å få de pusset, eller kanskje til og med reparert. Så vi føler oss privilegerte som får se så mange flotte, gamle familieklenodier! Vi synes selv at det er stas når vi kan se hvor god smak bestemor (eller kanskje heller det var hennes bestemor?) hadde; for hun kjøpte søljer av god kvalitet til sitt barnebarn. Men det er jo klart; søljer som ikke var av så god kvalitet har gjerne ikke tålt tidens tann. Og derfor går ikke de i arv. Vi synes dette er grunn god nok til å kjøpe søljene hos oss. Søljer fra Sando, det er varer som varer! Vi vet hvem som lager gode produkter, og hvem som ikke gjør det. Og vi vet hvem som er gode på hva. Og – vi vet ikke bare hvilket bunadsølv og hvilke søljer som brukes til din bunad; vi vet også hvorfor! Så hos oss kan du velge bunadsølv trygt, og vite at du får valuta for pengene i alle fall!